Pigmentvlekken


Pigmentvlekken zijn bruine vlekjes op uw huid.
Pigment is een kleurstof (melanine) die in de weefsels zit van mensen. Het geeft kleur aan je haren de iris van je oog en aan je huid. Het pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in de zon zit maakt de huid meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je er van krijgt.

Teveel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken;

Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken (de officiële naam is lentigo) komen veel voor: de meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een of meer van die bruinige vlekjes op de huid. Deze pigment vlekjes ontstaan vooral op plekken die veel in de zon komen, zoals de hand ruggen en het gezicht. Ze worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. Het is goed om niet te wachten totdat er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht te geven aan de gezondheid van je huid: zonschade wordt namelijk ‘in de huid opgeslagen’. In de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

Te behandelen met:

Zwangerschapsmasker


Een andere vorm van overmatige pigment vorming is het zwangerschapsmasker (andere namen zijn melasma of chloasma). Dit zijn donkere vlekken in het gezicht en soms de nek.

Bij donkere vrouwen zijn ze vaak juist wat lichter van kleur dan de omliggende huid. Het komt vooral voor bij zwangere vrouwen, vandaar de benaming. Ze worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. 

De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. Wel hebben vrouwen die het eenmaal hadden, een wat grotere kans om er bij een volgende zwangerschap weer last vaan te krijgen. Ook is de kans groter om bij pilgebruik weer een pigment vlek te ontwikkelen.

Ga als je een zwangerschapsmasker hebt niet in de zon liggen. Je word dan niet meer egaal bruin, maar het pigment hoopt zich op in de vlekken, die dus juist erger worden. Bescherm je gezicht daarom met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tot een maand of drie na je zwangerschap.

Te behandelen met:                                                          

Zonbeschadigde huid


Bent u een liefhebber van de zon of bent u vroeger een echte zonaanbidder geweest? Dan is er een kans dat dit schade heeft toegebracht aan uw huid.
Wanneer u uw huid teveel blootstelt aan de zon beschadigen de collageen en elastine vezels in de huid waardoor de huid sneller veroudert. Overmatig zonnen is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Zonschade is echter niet direct zichtbaar aan de huid. Het duurt vaak jarenlang voordat deze schade in de vorm van ‘plekjes en vlekjes’ aan de  oppervlakte van de huid zichtbaar wordt.
Als de huid vaak verbrand is, is er tevens een verhoogde kans op het ontstaan van huidkanker op latere leeftijd.

Hoe ontstaat huidkanker?
Onze huid kan zich na een beschadiging door de zon (verbranding) meerdere malen herstellen. Alleen wanneer we onze huid te vaak laten verbranden dan neemt het risico op huidkanker toe. U zou de huid kunnen vergelijken met een kladblok waarvan iedere keer na verbranding en herstel een blaadje word afgehaald. Als het kladblok uiteindelijk leeg is (uw huid vaak verbrand geweest), kunnen de goede cellen veranderen in kwaadaardige cellen met als gevolg huidkanker.
 
Veel zonschade is te voorkomen door de huid goed en regelmatig te beschermen tegen UVA (die schijnt overal door heen, inclusief uw autoruiten) en UVB straling. Zorg daarom dat u een product gebruikt met een hoge beschermingsfactor. Er zijn producten die naast het beschermen tegen de UVA en UVB straling ook het DNA van de celkern beschermen. Met deze producten word je mooi en natuurlijk bruin zonder te verouderen.
 
Wat kunt u zelf doen?
Gebruik tegen de zon een hoge beschermingsfactor, draag in de volle zon een zonnebril, een petje of zonnehoed.
 
Te behandelen met: