Wallen en donkere kringen


Heb jij wallen of donkere kringen onder je ogen? Wallen en donkere kringen zijn een natuurlijk gevolg van het ouder worden, maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door te weinig slaap, allergie en gewoonten die ervoor zorgen dat je water vasthoudt. Wallen en donkere kringen zijn een cosmetisch probleem waardoor je er moe of ziek uit kunnen zien.

 

WallenVoor de duidelijkheid: met dikke wallen bedoelen we opstaande “bobbels” onder je ogen. 
Een lichte verdikking oftewel zwelling onder de ogen is overigens normaal, zeker net na het opstaan. Er zijn echter veel mensen die gedurende de hele dag last hebben van dikke, goed zichtbare wallen… En dat is precies waar dit artikel over gaat.

Het is ook belangrijk om te vermelden dat dikke wallen zowel veroorzaakt kunnen worden door vocht (= vochtwallen), vet en huid (lees: loshangend vel). Sterker nog, het is doorgaans zelfs een combinatie van al deze aspecten.

Het ophopen van vet onder je oogleden is helaas onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Vrijwel iedereen heeft van nature een klein beetje vet onder zijn of haar ogen. Dit vet bevindt zich daar om je ogen te beschermen en wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel in je gezicht (ligamenten). Naarmate je ouder wordt, verzwakt de werking van dit bindweefsel. Het gevolg is dat vet daardoor een beetje naar beneden zakt, met dikke, gezwollen wallen die steeds duidelijker zichtbaar worden als resultaat. 

Dikke wallen zijn dus vaak simpelweg het gevolg van veroudering in combinatie met zwaartekracht.
Je huid verliest door het verouderingsproces bovendien een stukje elasticiteit, wat ook weer bijdraagt aan dikke wallen. De huid die voorheen strak onder je oog zat, gaat namelijk een beetje hangen. In combinatie met wat vet en/of vocht onder de ogen zorgt dit al snel voor opstaande wallen.

Te behandelen met:

Donkere kringenDonkere kringen onder de ogen geven je een vermoeid uiterlijk. Blauwe of zelfs zwarte kringen kunnen er bovendien voor zorgen dat je veel ouder wordt geschat dan dat je daadwerkelijk bent.

Donkere kringen onder de ogen kunnen op verscheidene manieren worden veroorzaakt.

Het ontstaan van donkere kringen onder de ogen is doorgaans onderdeel van het verouderingsproces van de huid. Naarmate je leeftijd vordert, verliest je huid een stukje van zijn elasticiteit en stevigheid. Je huid zakt daardoor als het ware een beetje in, waardoor je huid enerzijds een beetje naar binnen valt, en anderzijds gaat hangen en dus ook weer voor een “verdikking” zorgt. 
Als  gevolg hiervan krijg je een schaduw op het stukje van je huid dat het verste terugvalt. Daardoor lijkt het alsof je blauwe tot zwarte kringen onder je ogen hebt.

Om te testen of dit inderdaad de oorzaak is van jouw wallen, kun je de huid onder je ogen met je vingers strak trekken. Verdwijnen de blauw/zwarte kringen onder je ogen op die manier? Dan heb je dus niet daadwerkelijk donkere kringen onder je ogen, maar betreft het een illusie die wordt veroorzaakt door de vorm van je huid.

Te behandelen met: